Κυριακή, 8 Μαρτίου 2015

Φαράγγια Αστρακών, Κουνάβων, Καρτερού

Τα φαράγγια Αστρακών, Κουνάβων και Καρτερού αποτελούν τμήματα ενός ευρύτερου γεωλογικού συμπλέγματος, από όπου περνάει το ευρωπαϊκό μονοπάτι Ε4.Το συνολικό τους μήκος φτάνει τα 21 χλμ και η διεύλευση τους χαρακτηρίζεται εύκολη. Ο εκτιμώμενος συνολικός χρόνος διέλευσης τους είναι περίπου 4 ώρες.
Φαράγγια Αστρακών, Κουνάβων, Καρτερού

Η είσοδος στο σύμπλεγμα των φαραγγιών γίνεται από τον Καρτερό, από τις Αγίες Παρασκιές (θέση Κολομώδη), από τους Κουνάβους και από τους Κάτω Αστρακούς.

Η διαδρομή είναι πλούσια σε φυσικά, μορφολογικά, αισθητικά, ιστορικά και πολιτιστικά χαρακτηριστικά.
Τα εν λόγω φαράγγια διασχίζει ο ποταμός του Καρτερού ή Αμνισσού ή κατά την μυθολογία ο ποταμός Τρίτων.
Η πυκνή βλάστηση, τα ξύλινα γεφυράκια, οι παλιές εκκλησίες και το ποτάμι που διασχίζει το φαράγγι χαρίζουν όμορφες εικόνες στους τολμηρούς που θα το περάσουν.
Η χλωρίδα των φαραγγιών αποτελείται από πλατάνια, ιτιές και άλλα υδρόφυλλα φυτά, ενώ η πανίδα τους απαρτίζεται από περισσότερα από 44 είδη πουλιών και 7 είδη θηλαστικών.
Το φαράγγι Αστρακών είναι, σύμφωνα με την μυθολογία, ο τόπος που γεννήθηκε η θεά Αθηνά, ενώ ο Νεραϊδόσπηλιος αποτελεί κομμάτι του.
«Μυθολογούσι δε και την Αθηνάν κατά την Κρήτην εκ Διός εν τας πηγάς του Τρίτωνος ποταμού γεννηθήναι, διό και Τριτογένειαν ονομασθήναι.» ( μτφ. Αναφέρουν το μύθο, ότι και η Αθηνά γεννήθηκε στην Κρήτη, από τον Δία, στις πηγές του ποταμού Τρίτωνα και γι’ αυτό λεγόταν Τριτογένεια)
Στο φαράγγι προπολεμικά λειτουργούσαν 10 νερόμυλοι. Οι ντόπιοι ψάρευαν στα νερά χέλια και καβούρια που, απ’ ό,τι λένε, υπάρχουν ακόμα.
Το Αστρακιανό φαράγγι ξεκινάει από την θέση Κολομόδι, από το χωριό των Κάτω Αστρακών και καταλήγει στον Καρτερό. Tο εν λόγω φαράγγι, ενώνεται με το Κουναβιανό κοντά στο Σκαλάνι, στη θέση Καλή Ράχη.
Στην έξοδο του φαραγγιού του Καρτερού υπάρχει θέση ανάπαυσης που έχει κατασκευαστεί από τη Δ/νση Δασών και χρησιμοποιείται και σε διάφορες κοινωνικές εκδηλώσεις.

Original Crete

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σπιναλόγκα: Η σιωπή στεκόταν εκεί σαν μάρτυρας.

Καλότυχοι οι νεκροί, που λησμονάνε την πίκρια της ζωής. Όντας βυθίσει ο ήλιος και το σούρουπο ακλουθήσει, μην τους κλαις, ο καημός σ...