Κυριακή 7 Οκτωβρίου 2018

Πάρνηθα: Λίμνη Μπελέτσι και Άγιος Μερκούριος

Λίμνη Μπελέτσι
Η λίμνη Μπελέτσι είναι μία μικρή, τεχνητή λίμνη που δημιουργήθηκε στα μέσα της δεκαετίας του '70, με δαπάνες των Γεωργίου Νάστου και Αθανασίου Πάντου, για να χρησιμεύσει ως αποθήκη νερού για τα έργα της περιοχής. 
Το φράγμα που κατασκευάστηκε, συγκράτησε τα νερά μιας πηγής και έτσι δημιουργήθηκε η λίμνη, που πήρε το όνομά της από την κοντινή κορυφή Μπελέτσι, της Πάρνηθας. Βρίσκεται σε υψόμετρο 600 μέτρων, στην Ιπποκράτειο Πολιτεία, στην περιοχή Αγία Τριάδα.
Γνωστή και ως λίμνη Κιθάρα λόγω του σχήματός της, η λίμνη Μπελέτσι δημιουργήθηκε… κατά λάθος από ανθρώπινη παρέμβαση τη δεκαετία του '70. Αυτό συνέβη όταν τα αναχώματα ενός υπό κατασκευή δρόμου έφραξαν την κοίτη ενός χειμάρρου της περιοχής, με αποτέλεσμα να σχηματιστεί η λίμνη.

Το συνολικό εμβαδόν της λίμνης αγγίζει τα 5.000 τ.μ. και το βάθος της φτάνει έως και τα πέντε μέτρα. Μέσα σε αυτήν υπάρχουν πολλά ψάρια, χελώνες, πάπιες αλλά και ένας υπερήφανος κύκνος που… εποπτεύει διακριτικά την κίνηση.


Γύρω από τη λίμνη θα βρείτε πολλά ξύλινα παγκάκια και ξέφωτα για να ξαποστάσετε και να απολαύσετε το απαράμιλλης ομορφιάς τοπίο και τη φύση, που αυτήν την εποχή οργιάζει. Περπατήστε στα χωμάτινα μονοπάτια και κάντε τον γύρο της λίμνης. Χαρείτε τη μελωδία της απόλυτης ηρεμίας, η οποία συνοδεύεται από κελαηδίσματα πουλιών, και γεμίστε τα πνευμόνια σας με οξυγόνο. Οι τυχεροί μπορούν να δουν εδώ και ελάφια από τον βιότοπο της Πάρνηθας.
Δίπλα από τη λίμνη υπάρχει μικρή παιδική χαρά. Πάντως, ακόμη κι αν δεν θέλετε να φάτε, πρέπει να είστε εφοδιασμένοι με τα απολύτως απαραίτητα, δηλαδή νερό και καφέδες, αφού στην περιοχή δεν λειτουργεί οργανωμένο κιόσκι ή καντίνα. Επίσης, μην παραλείψετε να μαζέψετε τα σκουπίδια σας σε σακούλες και να τα πάρετε μαζί σας, για να αφήσετε το μέρος όπως ακριβώς το βρήκατε. Καθαρό και όχι βομβαρδισμένο.

Οι λάτρεις της πεζοπορίας που θα επισκεφτούν τη λίμνη Μπελέτσι θα βρουν τη χαρά τους, αφού η περιοχή έχει αμέτρητα μονοπάτια και προσφέρεται για πεζοπορία και για ποδηλασία. Κατά τη διάρκεια της ανάβασης προς τη λίμνη μέσω Βαρυμπόμπης θα συναντήσετε πολλά ξέφωτα μέσα στο δάσος που διαθέτουν ξύλινα κιόσκια για πικνίκ αλλά και χωμάτινους δρόμους που ενδείκνυνται για off road διαδρομές.

Η επίσκεψη στην «άγνωστη» λίμνη της Πάρνηθας θα σας ανταμείψει με τον καλύτερο τρόπο και θα σας γεμίσει όμορφες εικόνες και χαμόγελα.


ΠΩΣ ΘΑ ΠΑΤΕ
Η πρόσβαση στη λίμνη Μπελέτσι είναι εύκολη και μπορεί να γίνει τόσο από την εθνική οδό Αθηνών-Λαμίας όσο και μέσω Βαρυμπόμπης με κατεύθυνση προς Αγιο Μερκούριο και Μαλακάσα.

Στην πρώτη περίπτωση, αμέσως μετά τα διόδια των Αφιδνών βγαίνετε στην έξοδο προς Κάλαμο και Καπανδρίτι. Στρίβετε αριστερά προς Αφιδνές και έπειτα από περίπου πεντακόσια μέτρα στρίβετε δεξιά στη Λεωφόρο Αφιδναίου που οδηγεί προς το χωριό. Σύντομα θα συναντήσετε μια διασταύρωση και θα κατευθυνθείτε αριστερά προς την Ιπποκράτειο Πολιτεία. Υστερα από 1,5 χιλιόμετρο στρίβετε αριστερά στην οδό Αγίας Τριάδος και φτάνετε στο ομώνυμο εκκλησάκι με την εκπληκτική θέα. Έπειτα από περίπου 150 μέτρα στρίβετε δεξιά και η λίμνη είναι μπροστά σας.

Αν προτιμήσετε τη δεύτερη επιλογή, αφενός θα γλιτώσετε τα διόδια και αφετέρου θα έχετε την ευκαιρία να ακολουθήσετε μια μοναδική διαδρομή πνιγμένη στο πράσινο.
Μέσω της εθνικής οδού Αθηνών- Λαμίας βγαίνετε στην έξοδο προς Βαρυμπόμπη και κατευθύνεστε προς τη Λεωφόρο Δεκελείας που οδηγεί στην Ιπποκράτειο Πολιτεία. Μόλις φτάσετε στην οδό Αγίας Τριάδος στρίβετε αριστερά και αμέσως μετά ακολουθείτε την οδό Κίρκης που θα σας οδηγήσει μπροστά στη λίμνη.

ΑΓΙΟΣ ΜΕΡΚΟΥΡΙΟΣ
Στα ομορφότερα μέρη της Πατρίδας μας, πάντα θα βρεις ένα εκκλησάκι δοξαστήρι και καταφύγιο κι ας είναι στο πουθενά, ένα κεράκι θα καίει μέσα από τον άγνωστο πιστό.
Περάστε από το ξωκλήσι του Αγίου Μερκουρίου που βρίσκεται στην Μαλακάσα. Πρόκειται για ένα πολύ όμορφο και γραφικό εκκλησάκι που είναι πάνω στον δρόμο και περιστοιχίζεται από πανύψηλα πλατάνια. Λίγα μέτρα πιο κάτω βρίσκεται και το κτίριο που κάποτε φιλοξενούσε γνωστή ταβέρνα της περιοχής που πλέον έχει μεταφερθεί στη Βαρυμπόμπη. 
Μάλιστα, ελάχιστοι γνωρίζουν πως στη συγκεκριμένη περιοχή έχουν γυριστεί σκηνές από την ελληνική ταινία του Αλέκου Σακελλάριου «Η κυρά μας η μαμή» (1958) με τη Γεωργία Βασιλειάδου, τον Ορέστη Μακρή, τον Δημήτρη Παπαμιχαήλ και την Ξένια Καλογεροπούλου.
Ο Άγιος Μερκούριος είναι περιοχή που βρίσκεται στις ανατολικές πλαγιές της Πάρνηθας. Είχε αναγνωριστεί για ένα διάστημα επίσημα ως οικισμός (στο διάστημα 1928-1940) και ανήκε στην κοινότητα Αφιδνών. Αργότερα βρέθηκε εντός των διοικητικών ορίων της Κοινότητας Μαλακάσας της Νομαρχίας Ανατολικής Αττικής. Η περιοχή του Αγίου Μερκουρίου καλύπτεται σήμερα από πυκνό πευκοδάσος μέσα στο οποίο υπάρχουν κάποια σκόρπια πολυτελή σπίτια.
Έχει χαρακτηριστεί νομοθετικά ως περιοχή ιδιαιτέρου φυσικού κάλους και αποτελεί μέρος του εθνικού δρυμού της Πάρνηθας.
Στα ομορφότερα μέρη της Πατρίδας μας, πάντα θα βρεις ένα εκκλησάκι δοξαστήρι και καταφύγιο κι ας είναι στο πουθενά, ένα κεράκι θα καίει μέσα από τον άγνωστο πιστό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Popular Posts