Αναρτήσεις

Προβολή αναρτήσεων από Φεβρουάριος, 2016

Αρκαδία: Μυγδαλιά Γορτυνίας

Εικόνα
Μυγδαλιά Γορτυνίας: Η ιστορία, η αρχιτεκτονική, οι άνθρωποι           ΤΟΥ      ΧΡΗΣΤΟΥ Η. ΜΗΤΣΙΑ
Η Μυγδαλιά (ή Γλανιτσιά ή Σταυροκλήσι) βρίσκεται  βορειοανατολικά του Δήμου Γορτυνίας, σε υψόμετρο 820 μ. και ο πληθυσμός της ανέρχεται στους 264 κατοίκους. Απέχει 67 χλμ. από την Τρίπολη και μπορεί κάποιος να την επισκεφθεί ακολουθώντας την παλιά Ε.Ο. Τρίπολης - Πάτρας (111) και στρίβοντας αριστερά στον επαρχιακό δρόμο Πράσινο – Δρακοβούνι – Κερπινή - Μυγδαλιά.
Στη Μυγδαλιά ανήκει ο οικισμός Παλαιόπυργος που απλώνεται βόρεια του χωριού σε υψόμετρο 560  μ. και έχει 50 κατοίκους. Κατά την απογραφή του 2011, η Μυγδαλιά είχε 111 κατοίκους και ο Παλαιόπυργος τρεις. Οι ιστορικές ρίζες του χωριού είναι πολύ βαθιές. Μια πρώτη ιστορική αναφορά εντοπίζεται στο βιβλίο του Buchon για το πριγκιπάτο του Μορέως, στο οποίο αναφέρεται ότι, όταν οι Φράγκοι κατέλαβαν την Πελοπόννησο τον 13ο αιώνα, υπήρχε εκεί το «Ομαζερί του Βαλτεσινίκου» και το «Καζάλ της Γλανιτσιάς» (η λέξη Ομαζερί στην τουρκική γ…

Περτούλι Τρικάλων

Εικόνα
Το Περτούλι είναι ορεινό χωριό του νομού Τρικάλων. Είναι χτισμένο σε υψόμετρο 1.150 μέτρων στις πλαγιές του Κόζιακα. Το Περτούλι ανήκει στο δήμο Αιθήκων και ο πραγματικός πληθυσμός του, σύμφωνα με την απογραφή του 2001, είναι 198 κάτοικοι. Πολλά από τα σπίτια του χωριού είναι πέτρινα.  Πολύ κοντά στον οικισμό λειτουργεί το χιονοδρομικό κέντρο του Περτουλίου, το οποίο έχει αναδείξει την περιοχή σε τουριστικό προορισμό. Γύρω από το Περτούλι βρίσκεται το ομώνυμο δάσος με έκταση 33.000 περίπου στρεμμάτων, διαχειριζόμενο από τη Διοίκηση Δάσους Περτουλίου, η οποία υπάγεται στο Ταμείο Διοίκησης και Διαχείρισης Πανεπιστημιακών Δασών του ΑΠΘ.