Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου 2014

Βουρβουρού Χαλκιδικής

Στη χερσόνησο της Σιθωνίας, ένα απο τα τρία πόδια της Χαλκιδικής το μεσαίο, βρίσκεται ένας πανέμορφος τόπος, η Βουρβουρού. 
Διαθέτει θάλασσα με τα χαρακτηριστικά λίμνης, βουνό καλυμμένο από πυκνό δάσος και εννέα μοναδικά νησάκια, ορατά από την
ακτή.
Ένας πλούσιος ψαρότοπος, παράδεισος για τους λάτρεις του υποβρύχιου και όχι μόνο ψαρέματος.
Στη Βουρβουρού υπάρχει  και ο οικισμός των ψαράδων, παλιά ψαράδικα σπίτια που ακόμη και σήμερα φιλοξενούν τους ψαράδες της περιοχής και που ο επισκέπτης μπορεί να προμηθευτεί φρέσκα ψάρια.
Τα νησιά
Βαδίζοντας παράλληλα με τη θάλασσα θα φτάσετε στην μυτερή χερσόνησο Ξιφάρα και στη συνέχεια θα βρεθείτε σε έναν απόμερο κολπίσκο, την παραλία Καρύδι, εκεί υπάρχει και  beach bar.  Υπάρχουν πολλές παραλίες εξαιρετικής ομορφιάς, Λιβάρι, Ξιφάρα, Μπάρα, Φάβα.

Το μεγαλύτερο απ τα 9 νησάκια το Διάπορο είναι αρκετά μεγάλο, με τεράστιο φυσικό κόλπο μήκους 700 μέτρων και πλέον, τον Κρυφτό, ο οποίος χρησιμεύει ως τόπος ελλιμενισμού για τα καράβια , όταν η θάλασσα γίνεται τρικυμιώδης, το μεγαλύτερο τμήμα του νησιού καλύπτεται από πευκοδάσος, εκεί μπορεί να δεις τα ερείπια από τον προβυζαντινό ναό του Αγίου Ανδρέα.

παραλία Φάβα
Αλλά και για τους λάτρεις του βουνού τα μονοπάτια του Ιτάμου είναι εκπληκτικά μες τη παρθένα φύση, με τη πλούσια χλωρίδα και πανίδα, μέχρι και ζαρκάδι μπορεί να συναντήσετε.
Κοντά στη Βουρβουρού βρίσκεται το μέγα τείχος, οχυρωματικό έργο άγνωστης εποχής, που έκοβε την επικοινωνία του κύριου κορμού της Σιθωνίας με την υπόλοιπη Χαλκιδική.
Τον 10ο αιώνα η περιοχή αναφέρεται ως "η Γη των Βουρβούριων".
Η περιοχή άνηκε στο μοναστήρι του Ξενοφώντος, του Αγίου Όρους αλλά το 1615 παραχωρήθηκε στους κατοίκους του γειτονικού χωριού, Άγιος Νικόλαος.
Λακάρα
Κάθε 8 Σεπτεμβρίου στο ξωκλήσι της Παναγίας οι κάτοικοι τοι Αγίου Νικολάου μαζί με τη Παναγιά, γιορτάζουν και την ιστορική αθώωση των συγχωριανών τους από το δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης το 1876. Η δίκη έγινε ύστερα από συμπλοκή μεταξύ των κατοίκων και της Τούρκικης Αστυνομίας στη πλατεία του χωριού, κατά την οποία σκοτώθηκαν τρεις κάτοικοι και ο Τούρκος Κερίμ Αγάς.

Μία από τις δυνατότητες που προσφέρονται στον επισκέπτη είναι και η βαρκάδα ως το Διάπορο ή τα υπόλοιπα νησάκια.

Η Βουρβουρού διαθέτει ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια, αναπτυγμένα κατά μήκος της ακτής, ακριβώς δίπλα στο κύμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Popular Posts